tisdag 8 december 2009

Glutenfritt vörtbröd

2 bröd

2 dl vatten
7 dl julmust
50 g jäst
50 g rumsvarmt smör
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
3 tsk pepparkakskryddor
1 tsk Colorit soja (ger färg och kan uteslutas)
15 dl Finax Grov Glutenfri Mjölmix (ca 800 g)
1/2 dl husk (psylliumfrö, finns i glutenfria hyllan. Detta behövs inte men ger stadga åt glutenfria bröd. Det är ju så tråkigt när det ramlar samman).

Gör så här:

Värm julmusten och vattnet till fingervarmt. Häll vätskan över jästen som smulats ner i en degbunke och rör om tills jästen är upplöst.

Klicka ner matfettet och tillsätt därefter sirap, salt, kryddor och soja. Rör om.

Blanda ner mjölmixen blandat med husk. Vispa degen väl i maskin i minst 5 minuter (jag vispade med degkrokarna på en elvisp i ca 10).

Häll den lösa degen i två smorda avlånga bakformar som rymmer ca 1 1/2 liter.

Ställ brödet att jäsa i ca 30-35 minuter och sätt ugnen på 200°. Jag ställde in varmluftsugnen på 180° ca. Grädda det färdigjästa brödet i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.

Låt svalna under bakduk.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bästaste brödet, enligt femton-åringen och jag håller med!!!

Lotus sa...

tips är att blanda husket i degvätskan och låta det svälla i ca 10 min och sen använda lite pofiber blandat med mjölet. :)